Belgisk vallhund – tervueren och malinois

Tervueren är en variant av belgisk vallhund

Den belgiska vallhunden kommer i fyra olika varianter – malinois, tervueren, groenendael och laekenois. Vad som skiljer dem åt är endast deras pälsstruktur samt färg. Från början användes rasen som vakt- och vallhund. När 1900-talet närmade sig beslutades att rasen skulle bli mer homogen än vad den tidigare varit och tre pälsvarianter tilläts enligt rasstandarden. Det medvetna avelsarbetet hade positiv inverkan på rasens temperament som blev allt stabilare.

Från att tidigare uteslutande varit en vallhund har rasen blivit en exemplarisk brukshund. Rasen är väldigt mångsidig och trivs som allra bäst hos aktiva familjer. Vallhunden lever fortfarande kvar i rasen som därför passar utmärkt som vakthund, den tvekar inte att försvara sig själv och sin ägare när tillfälle kräver. Rasen är nämligen mycket självsäker, utan för den delen vara aggressiv.

De fyra olika varianterna skiljer sig endast åt vad gäller pälsen och des färg. Tervueren har lång, röd eller grå fawn-färgad päls med hårtoppar som är svarta till färgen. Apropå pälsen kräver den inte mycket av dig som hundägare, eftersom pälsen sköter sig själv. Självklart behöver pälsen omvårdnad emellanåt, om den blivit extremt smutsig exempelvis, men egentligen inte mycket mer än så.

Om du är intresserad av att köpa en malinois, tervueren, groenendael eller laekenois är rasklubben för belgiska vallhundar en bra början. Där hittar du matnyttig information om rasutveckling, prov, valpkullsinformation, omplaceringar och uppfödare. När du läst informationen på hemsidan kan du sedan ta det därifrån och bestämma dig vilken av varianterna du önskar köpa.

Är du mest intresserad av en tervueren? Då kommer du inte ha problem att hitta uppfödare. Det samma gäller övriga varianter. Kontakta en uppfödare så snart du bestämt dig för vilken variant du vill köpa, då minskar du risken för att en kull blir fullbokad. Uppfödaren hjälper dig sedan med all information du kan tänkas behöva som hundägare.

tervueren