Lassie – vallhunden som blev ett fenomen

Lassie fick alla att vilja ha en collie

Att påstå att Lassie är filmhistoriens mest kända hund vore inte en överdrift. Succéerna har tagit vid efter varandra och Lassie har blivit en symbol och kommer för evigt att bli ihågkommen som en klok och ödmjuk hund. Till en början spelades Lassie av hanhunden Pal och att det blev just han som fick äran var en slump – den tilltänkta hunden att spela rollen var nämligen inte färdigutbildad när inspelningen skulle starta. Och anledningen till varför det blev en hanhund som fick rollen var hanhundens tjocka sommarpäls.

Pal fick spela huvudrollen i åtta år innan han pensionerades i början av 50-talet. Han hann med att spela Lassie i Lassie Come Home, Son of Lassie, Courage of Lassie, Hills of Home, The Sun Comes Up, Challenge to Lassie och The Painted Hills. Därefter tog Pals barn och barnbarn över rollen att spela den trofasta tiken. Tv-serien sändes under 19 år och i nästan samtliga avsnitt spelades huvudrollen av ättlingar till Pal. När en ytterligare tv-serie spelades in under 90-talet spelades huvudrollen av den åttonde samt nionde generationen Pal.

Det var Eric Knights novell Lassie Come Home, publicerad 1938, som filmatiseringarna baserades på. Knight föddes 1897 och dog under rådande världskrig 1943. Novellen publicerades av Saturday Evening Post 1938 och filmen med samma namn hade premiär året Knight gick bort. Knight dog i en flygkrasch över nuvarande Surinam i sin tjänst som major inom United States Army.

Lassie är en av få fiktiva karaktärer, och en av tre djur, som tilldelats en stjärna på Hollywood Walk of Fame. Musse Pigg, grodan Kermit och Bugs Bunny är övriga djur som har en stjärna på promenaden. Lassie hamnade även på tidskriften Varietys lista över ”100 Icons of the Century”. Lassie var det enda djuret som förärades en plats på den hedersamma listan, vilket befäster hundens plats i historien.

lassie